Vår historia
Te kommer ursprungligen från Kina och där har man druckit te i tusentals år. Traditionen spred sig långsamt till Japan, Indien och Indonesien. Via sjövägen kom teet till Europa i mitten av 1500-talet. Importen av te till Sverige tog ordentlig fart med Svenska Ostindiska kompaniet under 1700-talet – men det mesta teet auktioneras bort redan i Göteborgs hamn till holländare och britter.
Det dröjde till 1809 innan Martin Samuel Kobb i Göteborg grundade vad som skulle bli Sveriges största tehus. På några decennier tog han över Ostindiska kompaniets verksamhet och gjorde tedrickandet till en mer allmän och vardaglig vana.
Sönerna, Pontus och August Kobb, började i sin fars firma och på sina många inköpsresor inspirerades August bland annat av parkerna i London och ville skapa ett grönare Göteborg. Han satt i stadsfullmäktige och tog initiativet till Slottsskogen, Vasaparken, Kungsparken och Brunnsparken. Augusts minnesbyst finns inhuggen i berget strax nedanför säldammen i Slottsskogen.
Tedrickandet förändrades när en amerikansk importör började sälja löste i små silkespåsar som innehöll den perfekta mängden per kopp. Kunderna missuppfattade instruktionen, doppade hela påsen – och tepåsen var född. De engelska teföretagen Lipton, Tetley och Twinings gjorde entré i Sverige på 1950-talet och aggressiv marknadsföring av den moderna tepåsen slut ut klassiska svenska teföretag som Lundgrens och Thams – och Kobbs marknadsandel minskade till bara fyra procent.
Något måste göras. Och svaret fanns på samma plats som hotet kom ifrån: England. Kobbs gav på några år bort mer än 600 000 engelska tekannor vid köp av en burk te. Med kannorna följde en sil och en instruktion hur man brygger den perfekta kannan te. Detta väckte stor uppståndelse i England där tidningen Financial Times rapporterade om ”de tokiga svenskarna” som köpte upp landets tekannor för att lära svenska folket hur man dricker te.
Kampanjen var en succé och tepåsarnas marknadsandel krympte från 65 till 35 procent. På 1960-talet tredubblades tedrickandet i Sverige när en hel ungdomsgeneration hämtade inspiration från Beatles och Carnaby Street – och för att göra tvärtemot sina föräldrar, kaffedrickarna.
Idag är te en självklar del av vår vardag. Att brygga Kobbs löste tar lite tid och det tycker vi är bra – för då får man nämligen en chans att koppla ner både rent fysiskt men också psykiskt. I tider av ständig uppkoppling är det viktigare än någonsin att ta en välförtjänt paus ibland. Därför skriver vi just nu ett nytt kapitel i vår historia. ”Koppla ner med Kobbs” är en serie utmaningar som går ut på att våga lämna Internet för en stund och umgås IRL (In Real Life) – varför inte över en kanna Kobbs? Det har trots allt fungerat i över 200 år.